Predstavitev rezultatov projekta slovenski strokovni javnosti

Predstavitev rezultatov projekta slovenski strokovni javnosti

Katja K. Ošljak and Simona Kuntarič Zupanc
30/05/2024

Digitalizacija religije, Hare krišna, Islamska skupnost, Rkc, Slovenija | Slovenian | Slovenia

Katja K. Ošljak in Aleš Črnič, University of Ljubljana

Aleš Črnič je 15. maja 2024 sodeloval na okrogli mizi v organizaciji Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper v palači Tiepolo Gravisi, kjer je v diskusiji z naslovom Duhovnost, estetika in teorije zarote v online kulturi predstavil tudi zasnovo in prve rezultate projekta Recovira.

Tibor Hrs Pandur, Aleš Črnič in Gorazd Andrejč med pogovorom.

Okrogla miza Duhovnost, estetika in teorije zarote v online kulturi je bila eksplorativni in interdisciplinarni pogovor o novih manifestacijah religije in duhovnosti v spletni oziroma digitalni kulturi. V Centru Humanističnih znanosti ZRS Koper sta na dogodku poleg religiologa Aleša Črniča sodelovala filozof Gorazd Andrejč in dramaturg ter avtor Tibor Hrs Pandur.

Kot so v napovedniku dogodka zapisali organizatorji okrogle mize, sta online duhovnost in religija prepleteni z multimedijskimi vsebinami, ki imajo pogosto izrazito estetsko dimenzijo. Hkrati pa se sodobna duhovnost v online prostoru pogosto povezuje s starimi in novimi teorijami zarote, ki zavračajo mainstream sliko sveta, ki temelji na sodobni znanosti.

Na okrogli mizi so se o teh temah pogovarjali na podlagi nedavnih znanstvenih raziskav ter filozofskih perspektiv – tudi na podlagi prvih rezultatov mednarodnega projekta Religijske skupnosti v virtualni dobi (Recovira).

This site is registered on wpml.org as a development site.